خبرگزاری مستقل رسپار ضرورت یادگیری و آموزش شطرنج برای کودکان و نوجوانان - رسانه رسپار

امروزه، استفاده از تجارب و تحقيقات ملل ديگر برای پيشبرد اهداف ملی، از ايده های انكار نشدنی است. در حال حاضر در بيشتر نقاط جهان از بازی (ورزش) شطرنج برای پيشبرد اهداف ورزشی و آموزشی مدارس شطرنج استفاده می شود. بنابراین آموزش و یادگیری شطرنج ضرورت بیشتری پیدا می کند.

لگو بازی بازی هم میتونه مشابه شظرنج بی نظیر باشه!

چرا شطرنج؟

شطرنج فعالیت ذهنی پیچیده ای است که نیاز به تعقل، تمرکز و قدرت تصمیم گیری بالا دارد. در این ورزش سلول های خاکستری مغز به کار گرفته می شود تا حرکات حریف برای حمله پیش بینی شود. هرچقدر که مطالعات بیشتری درباره مغز انجام می شود مشخص می شود که ورزش شطرنج ابزاری برای پرورش ذهن و تقویت توانایی های ذهنی است. بازیکن برای استقرار مهره های خود چگونگی هدایت کردن مهره  ها را یاد می گیرد. می آموزد که چگونه تصمیم گیری کند. اگر او اجازه دهد تا مهره هایش اسیر شود، ممکن است بازی را از دست بدهد.

شطرنج در طول زندگی مسئولیت پذیری و تصمیم گیری را به کودکان آموزش می دهد. وقتی کودکان بازی شطرنج را یاد بگیرند، شروع به توسعه مهارت های ریاضی از جمله، تفکر حل مسئله، تفکر منطقی،  تصمیم گیری و حل مشکل می نمایند. این مهارت ها به آنها اجازه خواهد داد که در مسیر زندگی با اتفاقات غیرمنتظره برخورد نمایند و خود را در تمام موقعیت ها کنترل کنند و ارائه راه حل نمایند.

شطرنج از جمله بهترین و مؤثرترین ابزار در آماده کردن کودکان برای مواجهه با دنیای کنونی است که روز به روز با دنیایی از اطلاعات مواجه می شود و همراه با آن موقعیت های دشوارتری در تصمیم گیری به ارمغان می آورد. شطرنج نحوه تفکر منطقی و کارآمد را آموزش می دهد و انتخاب بهترین گزینه از میان گزینه های موجود را نشان می دهد و اهمیت برنامه انعطاف پذیر، تمرکز و نتیجه انتخاب و تصمیم گیری را به نمایش می گذارد.

فواید(مزایا) شطرنج

بازی ( ورزش ) شطرنج به “بازی پادشاهان” معروف است. در این ورزش مغز به کار گرفته می‌شود تا حرکات حریف برای حمله پیش‌بینی شود. هرچقدر که مطالعات بیشتری درباره مغز انجام می‌شود مشخص می‌شود که ورزش شطرنج ابزاری برای تقویت توانایی ‌های مغزی است. ۱۰ فایده (مزایا) اصلی شطرنج به شرح زیر عبارتند از:

۱- شطرنج IQ را افزایش می‌دهد

همیشه تصور می‌شد که شطرنج برای کسانی که قوه تعقل بهتر و IQ بالاتری دارند استفاده می‌شود. با این حال درباره شطرنج مسئله مرغ و تخم مرغ مطرح است. اینکه آیا افراد باهوش‌تر به سمت شطرنج می‌روند یا بازی کردن شطرنج باعث باهوش‌تر شدن می‌شود؟ در مطالعات اخیر مشخص شده است که بازی شطرنج باعث افزایش هوش می‌شود. در این مطالعات ۴ هزار فرد اهل ونزوئلا مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد که بعد از ۴ ماه آموزش شطرنج IQ آن‌ها افزایش یافته است.

لگو بازی هم میتونه دقیقا همین خاصیت ها رو داشته باشه

۲- شطرنج از آلزایمر جلوگیری می‌کند

از آنجایی که مغز مانند یک ماهیچه عمل می‌کند، نیاز به ورزش دادن دارد. مطالعات منتشر شده در مجله پزشکی انگلیسی نشان داده است افرادی که بالای ۷۵ سال سن دارند اگر شطرنج بازی کنند و فعالیت‌های مغزی از این دست داشته باشند، کمتر مشکل اختلال حواس پیدا می‌کنند. در این بررسی‌ها مشخص شده است. بافت‌های مغزی که از آن‌ها استفاده نمی‌شود قدرت خود را از دست می‌دهند. بنابراین دلیل کافی برای روی آوردن به شطرنج قبل از رسیدن به سن ۷۵ سالگی وجود دارد.

برای خواندن  مطلب بیشتر در مورد تاثیر شطرنج در  بیماری آلزایمر به لینک زیر مراجعه فرمائید:

تحقیق جالب دانشمندان درباره نقش شطرنج در مبارزه با آلزایمر

۳- شطرنج هر دو طرف مغز را پرورش می‌دهد

در مطالعات محققان آلمانی مشخص شده است افرادی که شطرنج بازی می‌کنند هر دو نیم کره مغز را پرورش می‌دهند. آن‌ها انتظار داشتند که در بررسی‌ها مشاهده کنند نیمکره چپ مغز افرادی که شطرنج‌ بازی می‌کنند قوی‌تر است اما در کمال ناباوری دریافتند که نیم‌کره راست مغز این افراد نیز با همان کیفیت کار می‌کند.

۴- شطرنج خلاقیت را افزایش می‌دهد

از آنجایی که نیم کره راست مغز مربوط به خلاقیت می‌شود، انجام شطرنج خلاقیت را نیز افزایش می‌دهد. شطرنج‌ بازی کردن ابتکار را افزایش می‌دهد. مطالعات بر روی دانش‌آموزان که یک روز در هفته شطرنج بازی می‌کردند و مقایسه آن‌ها با افرادی که یک روز در هفته با کامپیوتر کار می‌:ردند یا فعالیت‌های مختلف دیگری انجام می‌دادند نشان داد افرادی که شطرنج بازی می‌کنند ذهن خلاق‌تری نسبت به دیگران دارند.

۵- شطرنج حافظه را افزایش می‌دهد

برای خوب شطرنج بازی کردن نیاز به حافظه خوب داریم زیرا باید حرکات حریف را به خاطر بسپاریم و در حرکات بعد آن‌ها را به یاد بیاوریم. در مطالعات انجام شده به مدت ۲ سال مشخص شد دانش‌آموزانی که به طور مرتب شطرنج بازی می‌کنند حافظه و توانایی سازماندهی بیشتری دارند.

۶- شطرنج توانایی حل مسئله را افزایش می‌دهد

بازی شطرنج مانند یک پازل بزرگ است که نیاز به حل دارد. مطالعاتی بر روی ۴۵۰ دانش‌آموز سطح پنجم انجام شد. این افراد به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول از سطح یک برنامه ریاضی عادی خود را انجام دادند. گروه بعد از سطح اول ریاضی را با یادگیری شطرنج همراه کردند و گروه سوم از همان سطح یک شروع به یادگیری و انجام شطرنج کردند. تست‌ها نشان داد که توانایی حل مسئله در گروه سوم ۸۱٫۲ درصد، در گروه دوم ۶۲ درصد و در گروه اول ۲۱٫۴۶ درصد بود.

۷- شطرنج توانایی خواندن را افزایش می‌دهد

در مطالعات انجام شده بر روی ۵۳ دانش‌آموز مشخص شد افرادی که شطرنج بازی می‌کنند توانایی خواندن بهتری دارند.

۸- شطرنج تمرکز را افزایش می‌دهد

تمرکز عمیق در شطرنج باعث پیشرفت نتایج بازیکنان می‌شود. اگر در حین مسابقه حتی چندد ثانیه حواس فرد پرت شود می‌تواند بر نتیجه بازی تاثیر‌گذار باشد. با توجه به اینکه شطرنج نیاز زیادی به تمرکز دارد توانایی تمرکز افرادی که این ورزش را انجام می‌دهند نیز بیشتر است.

۹- شطرنج رشد سلول‌های عصبی را افزایش می‌دهد

سلول‌های عصبی به شکل درخت هستند و سیگنال‌های عصبی را منتقل می‌کنند. هرچقدر سلول‌های عصبی بیشتر باشند، سیگنال‌های بیشتری جابه‌جا می‌شوند. انجام فعالیت‌های پیچیده مغزی همچون شطرنج رشد سلول‌های عصبی را افزایش می‌دهد.

۱۰ – شطرنج قدرت برنامه‌ریزی و پیش‌بینی را افزایش می‌دهد

شطرنج باعث گسترش پوسته جلوی مغز می‌شود، این قسمت مربوط به برنامه‌ریزی، قضاوت و کنترل می‌شود. گسترش این قسمت از مغز باعث انجام تصمیم‌گیری‌ها بهتر در شرایط پیچیده می‌شود.

تاثیر آموزش شطرنج بر كودكان

بازی شطرنج تأثير بسزایی در کودکان بر جا می گذارد. برخی از این تاثیرات عبارتند از:

۱-   از جمله بازی هايی است كه ذهن را تمرين می دهد و آن را تقويت می كند و در حقيقت چیزی بیشتر از یک بازی است.

۲-   قابليت تحكيم شخصيت و تقويت اعتماد به نفس دارد.

۳-   ابزاری برای تربيت « شهروند خوب» از راه تمرين دادن كودكان برای بازی در حيطه مقررات و قواعد بازی بدون خطا كردن است.

۴-   «بهره وری» را آموزش می دهد؛ زيرا كودكان بايد از كوچك ترين فرصت ها برای نيل به اهداف استفاده كنند.

۵-   بهترين و مؤثرترين ابزار در آماده كردن كودكان برای مواجهه با دنيای كنونی است كه روز به روز در دريای اطلاعات فروتر می رود

و همراه با آن موقعيت های دشوارتری در تصميم گيری به ارمغان می آورد.

تاثیر آموزش شطرنج بر دانش آموزان

بازی شطرنج تأثير بسزایی در دانش آموزان بر جا می گذارد. برخی از این تاثیرات عبارتند از:

 

۱-   افزايش هوش و تقويت حافظه، تمركز، صبر، پشتكار، خلاقيت، فراست و تجزيه و تحليل مطالب

۲-   آموزش تصميم گيری مستقل و سريع در موقعیت های دشوار (مانند زمان امتحانات)

۳-   تقويت مهارت های خواندن ، زبان و رياضيات

۴-   تغذيه تفكر منطقی و خلاق و آموزش تفكر نقادانه

۵-   بهبود نتايج امتحانات درسی دانش آموزان

۶-   آموزش دست يابی به تفكر برای يافتن

۷-   شيوه های مختلف حل مسئله

۸-   آموزش تصوير سازی مسئله در ذهن دانش آموزان برای حل آن ها

۹-   آموزش تجسم فضايی و رياضی مسايل برای حل آن ها

۱۰- ابزار ویژه ای در آموزش تفكر برای حل مسايل متغير با ارائه تركيب های متنوعی ازمسايل پشت سرهم با هزاران احتمال متفاوت

 

 

خرید لگو بازی در سایت معتبر ژپتویز با تخفیف ویژه

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 150 views بار دسته بندی : ریپورتاژ تاريخ : 1 سپتامبر 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.